موضوع: شتر
نمایش پست تنها
قدیمی 26-02-2011, 11:57 AM   #1
kodiak
(کاربر طلایی)
 
kodiak آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Feb 2011
نوشته ها: 501
P Go شتر



شتر


نام شتر با کویر عجین شده است و می توان گفت تقریباً هیچ موجودی به اندازه شتر قدرت سازگاری با محیط بیابانی را ندارد. شتر نقش تعیین کننده ای در تاریخ زندگی بشر داشته و حتی زندگی بدون وجود او برای اعرابی که درمناطق بیابانی جهان زندگی می کنند، ناممکن است.

احتمالاً بدون وجود شتر تمدن هرگز در افریقای شمالی و آسیای صغیر گسترش نمی یافت. قدرت انطباق این حیوان با محیط گرم و سوزان و سازو کار خوردن و آشامیدنش با سایر حیوانات متفاوت است. بشر با بهره گیری از همین قابلیت شتر امکان پیمودن مسافت های دور در صحراهای خشک و لم یزرع را یافته است.

شتر از بوته های خاردار کویری تغذیه می کند و قدرت مافوق تصوری در مقاومت در مقابل شرایط سخت کویری دارد. این جانور بدون نوشیدن آب می تواند در سفرهای طولانی در کویر زنده بماند. و با ذخیره کردن چربی در کوهان خود می تواند در زمان فقدان غذا، از آن به عنوان منبع انرژی استفاده کند. فرم پاهای این جانور طوری است که از فرو رفتن حیوان در ماسه های نرم جلوگیری می کند.فرم بدن این حیوان نیز برای زندگی در شرایط آب و هوایی گرمسیری بسیار مناسب است. بدن در قسمت کمر باریک است و بنابراین در گرمترین ساعات روز که تابش آفتاب کاملاً عمودی است،سطح کمی از بدنش در تابش مستقیم نورخورشید قرار می گیرد.





به علت عایق بودن پشم شتر و چربی پشت کمر جانور گرمای محیط کمتر به بدن آن نفوذ می کند. هنگام مصرف چربی ذخیره شده در کوهان، در اثر اکسیداسیون،مقداری آب تولید می گردد. با وجود این میزان آبی که شتر درحین تنفس در هوای گرم صحرا از دست می دهد بیش ازمقدار آب تولید شده به وسیله عمل اکسیداسیون است. برطبق مطالعات و تحقیقات انجام شده، توانایی نگهداری آب در بدن شتر مربوط به دستگاه گردش خون آن است.

پلاسمای خون این جانور، آلبومین، فیبرینوژن و گلوبولین های مختلف دارد. وجود آلبومین در پلاسمای خون، سبب تاثیر بیشتر فشا اسمزی در جذب آب می گردد و همین امر یکی از عوامل جذب و نگهداری آب در پلاسمای خون محسوب می شود. می توان گفت چون شتر آلبومین خونش بیشتراز دیگر جانداران است، تشنگی را مدت طولانی تری تحمل می کند. گلبولهای قرمز خون شتر بیضی شکل اند.

این سلول ها با جذب آب، حجیم و کروی شکل می شوند و در مسیر گردش خون با از دست دادن آب دوباره به حجم اولیه برمی گردند.این خاصیت سبب می شود که مقدار زیادی آب به خون وارد یا از آن خارج شود، بی آن که سلول های خونی آسیب ببیند. شتر بعد از تشنگی طولانی می تواند یکباره حجم زیادی آب را یکباره بنوشد.

به علت رقیق شدن ناگهانی خون، گلبول های قرمز، آب زیادی جذب کرده و باد می کند و میترکند که ممکن است سبب مرگ شود. خلاصه می توان گفت که قدرت و مقاومت زیاد شتر در مقابل گرمای صحرا و تحمل تشنگی به دلایل زیر است:


1- به دلیل بالا بودن میزان آلبومین خون

2- کلیه های نیرومند

3- مقاومت بالای خون در مقابل فشار اسمزی و قدرت عجیب گلبول ها در حجیم شدن

kodiak آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول