نمایش پست تنها
قدیمی 05-03-2011, 05:26 PM   #2
emily
(کاربر طلایی)
 
emily آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Feb 2011
نوشته ها: 956
Beach3 پارک ملی کویر


پارک ملی کویر

در میان قوس های جنوبی البرز در شرق تهران و بلندی های آتشفشانی ساوه و تفرش در جنوب غربی، منطقه مثلث مانندی وجود دارد كه قاعده آن از شرق كوه های طبس كشیده شده است. دو ضلع دیگر آن از یك سو به كوه های تفرش، كاشان، انارك، جندق و از سویی دیگر به ارتفاعات جنوبی البرز، سمنان و كوه های ته رود تا سبزوار امتداد یافته است. این منطقه بزرگ را دشت كویر می نامند. در مركز این مثلث ارتفاعات خور و جندق و در غرب آن ارتفاعات دوازده امام، سیاه كوه،سفیدآب و كوشك واقع شده و بین آنها نیز چاله ها و حوزه هایی به وجود آمده اند. حوزه مسیله نیز در غرب و حوزه دشت كویر در شرق است. منطقه غربی دشت كویر به دلیل شرایط آب و هوایی و جغرافیایی خاص، دارای شرایط مختلف كویری و بیابانی است. شن زار، ریگ زار، كوهستان و تپه های شنی، نمك زار، دق، گدار، غدیر و دشت به همراه رودخانه های فصلی و غیر فصلی، مسیل ها و چشمه ها شرایط ویژه ای را در این منطقه بوجود آورده است كه از زیستگاه های مهم جانداران كویری در ایران است.

در سال ۱۳۴۳ كانون شكار ایران ۶۰۹۴۳۸ هكتار از غرب دشت كویر را منطقه حفاظت شده اعلام كرد و ۳ سال بعد سازمان شكاربانی و نظارت بر صید (كانون شكار سابق) چرای دام را در سرتاسر این منطقه ممنوع اعلام كرد. در سال ۱۳۵۵ این منطقه تبدیل به پارك ملی شد و سرانجام در نیمه اول سال ۱۳۵۷ شورای عالی حفاظت محیط زیست با حذف قسمت هایی از شمال پارك و اضافه كردن قسمت هایی از جنوب پارك، مساحت پارك ملی كویر را به ۶۷۰۰۰۰ كیلومتر رساند.

در سال های ابتدایی پس از انقلاب به دلیل از هم پاشیدگی و ناهماهنگی تشكیلات محیط زیست كشور این منطقه عرصه تاخت و تاز شكارچیان سودجویی قرار گرفت كه با آزادی كامل به دنبال گونه های در حال انقراضی چون گور ایرانی می رفتند در حالی كه در سال ۱۳۶۱ به جهت شرایط گوناگون اقتصادی و اجتماعی، پارك ملی كویر به دو منطقه تقسیم شد. منطقه شمالی پارك به مساحت ۲۵۰۰۰۰ هكتار منطقه حفاظت شده اعلام شد و مناطق مركزی، شرقی و جنوبی پارك به مساحت ۴۲۰۰۰۰ هكتار پارك ملی كویر اعلام گردید. البته هم اكنون مساحت پارك و منطقه حفاظت شده به میزان كمی تغییر كرده و به مساحت پارك در حدود ۲۵۰۰۰ هكتار اضافه شده است. پارك ملی كویر در غرب كویر سمنان قرار دارد. این پارك كه در شمار چهار منطقه ویژه سازمان حفاظت محیط زیست است در ۶۰ كیلومتری جنوب تهران واقع شده است. این منطقه از شمال به جاده تهران- گرمسار، از شرق به كویر سمنان، از جنوب به شمال استان اصفهان و از غرب به دریاچه نمك قم و استان قم منتهی می شود.



برای ورود به پارك ملی كویر سه مسیر شناخته شده تر وجود دارد: مسیر اول، گرمسار به قصر بهرام است كه از گرمسار به سمت جنوب تا روستای كهك جاده آسفالت اصلی به طول ۱۰ كیلومتر وجود دارد و از كهك نیز جاده سنگ فرش صفوی به طول تقریبی ۳۰ كیلومتر تا نزدیكی های سر محیط بانی قصر بهرام وجود دارد.

مسیر دوم و اصلی ترین راه دسترسی به قصر بهرام، مسیر تهران- پیشوا- مباركیه است.مسیر سوم كه از راه های مناسب ورود به پارك است از شهرستان آران و بیدگل واقع در شمال كاشان آغاز می شود و پس از طی نزدیك به سه ساعت راه خاكی به سمت شمال غربی به كاروانسرای مرنجاب در حاشیه جنوبی دریاچه بزرگ نمك می رسد. از مرنجاب به سمت شرق تا سر محیط بانی سفیدآب نیز نزدیك به سه ساعت راه شنی است.

اراضی هم سطح پارك ملی كویر با پوشش گیاهی كویری و نیمه كویری، زیستگاه صدها گونه جانوری از انواع گوشتخواران، پرندگان و خزندگان مختلف نواحی كویری است كه نسل تعدادی از آنها همچون یوزپلنگ، پلنگ، گور و گربه شنی در حال انقراض است. پارك ملی كویر از معدود مناطقی در كشور است كه احتمال وجود یوزپلنگ كه نسل آن در حال انقراض است در آن داده می شود.

به دلیل وجود گونه های خاص و در حال انقراض جانوری و اهمیت و وسعت پارك و نزدیكی پارك به پایتخت، این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سازمان حفاظت محیط زیست ۴ محیط بانی ثابت و ۲ محیط بانی فصلی را در این منطقه در طول سال های گذشته احداث كرده است كه محیط بانان سختكوش سازمان در این محیط بانی ها به حفاظت از عرصه های وسیع پارك ملی كویر می پردازند.در محیط بانی های قصر بهرام، سفیدآب و ملك آباد دستگاه های باران سنجی و هواشناسی از سالیان پیش قرار داده شده كه هم اكنون نیمه فعال هستند.

به تازگی مدیریت قسمت غربی منطقه حفاظت شده كویر كه شامل محیط بانی مباركیه و محدوده آن است تا انتهای غربی منطقه حفاظت شده كویر در كاروانسرای دیركاج به اداره كل محیط زیست استان تهران واگذار شده است و مدیریت دیگر بخش های منطقه حفاظت شده كویر و پارك ملی كویر كماكان در دست اداره كل حفاظت محیط زیست استان سمنان است. دفتر مدیریت پارك ملی كویر در اداره محیط زیست شهرستان گرمسار قرار دارد و هم اكنون حیدرپور مسئولیت پارك ملی بخش شرقی منطقه حفاظت شده كویر را برعهده دارد. پارك ملی كویر پس از منطقه حفاظت شده توران بزرگ ترین پارك تحت حفاظت استان سمنان است. لازم به ذكر است كه دامنه غربی رشته كوه های دوازده امام و حوزه مسیله واقع در شمال و شمال غربی دریاچه بزرگ نمك كماكان تحت حفاظت استان قم است.

پارك ملی كویر جاذبه های طبیعی و تاریخی قابل توجهی دارد كه این امر موجب سفر توریست های داخلی و خارجی در فصل های مختلف سال به این منطقه از ایران زمین می شود. سلسله جبال سیاه كوه، دریاچه بزرگ نمك به همراه جزیره سرگردان، تپه های شنی جنوب و جنوب غربی ارك به همراه كاروانسراهای قصر بهرام، عین الرشید و مرنجاب، راه سنگ فرش صفوی و چندین اثر تاریخی دیگر ازجذابیت های طبیعی و تاریخی پارك ملی كویر هستند.

emily آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول