طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛

طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛ (http://nature.harferooz.com/index.php)
-   درباره شکارچیان (http://nature.harferooz.com/forumdisplay.php?f=182)
-   -   شكارچي در عرصه اخلاق (http://nature.harferooz.com/showthread.php?t=1349)

neda 20-04-2011 11:28 AM

شكارچي در عرصه اخلاق
 

شكارچي در عرصه اخلاق

يك شكارچي پس از آن‌‌كه اصول شكار را فرا مي‌گيرد و مي‌آموزد چگونه مراحل مختلف شكار را طي كند و به‌طور ايمن و صحيح از اسلحه استفاده نمايد تازه بايد اصول اخلاقي شكار را بياموزد و مسووليت‌هاي ويژه اين كنش يا ورزش را در خود تعالي بخشد. هر كشوري براي خود اخلاقيات و آيين‌هاي ويژه‌اي دارد ولي بسياري از اصول اخلاقي شكار فراگير است و در واقع همين اصول اخلاقي است كه «شكارچي» را از «حيوان‌كش» و «شكارچي خوب» را از «شكارچي بد» متمايز مي‌سازد. همه شكارچيان بايد اصولي را بپذيرند، عواملي را سبب شوند و شخصيتي را كسب كنند كه آنان را به ‌«شكارچي خوب» بدل سازد. اين مجموعه را «اخلاق شكار» مي‌ناميم.


شكارچيان عزيز:

براي كسب عنوان شكارچي از تمامي اصول ايمني پيروي كنيد و اطرافيان خود را نيز مصرانه به‌اين كار واداريد. از قوانين شكار و محيط زيست تبعيت كنيد و شكارچيان ديگر را به‌اين مهم ترغيب كنيد.

حداكثر تلاش خود را براي رسيدن به‌بهترين حد تيراندازي به‌كار بريد و براي اين كار تا مي‌توانيد تمرين كنيد، سعي كنيد مهارت‌هاي شكار را در همه زمينه‌ها (از طريق عضويت در كانون شكار، حضور در سمينارها، كلاس‌ها و ...) تا حد ممكن فرا گيريد، همين‌طور دانش تئوريك خود را (از طريق مطالعه فصلنامه شكار و نشست با شكارچيان قديمي) افزايش دهيد. همه اين‌ها براي اين هدف عالي است كه شكاري تميز، جوانمردانه و با رعايت همه اسلوب‌هاي لازم داشته باشيد. فراموش نكنيد: شخصيت هر شكارچي مساوي است با شخصيت همه شكارچيان. و اگر ناظري رفتاري نادرست از يك يا چند شكارچي ببيند آن را به‌تمام شكارچيان تعميم خواهد داد. پس به‌مسووليت بزرگي كه در قبال جامعه‌ شكارچيان داريد بيانديشيد.

به‌تلاش‌هاي عالمانه و درستي كه در راستاي حفاظت از محيط‌زيست و حيات‌وحش انجام مي‌شود بپيونديد و همه بكوشيم كاري كنيم تا فرزندان ما از شرايطي بهتر براي شكار برخوردار باشند. به‌نسل‌هاي آتي و امكاناتي كه بايد در اختيار داشته باشند فكر كنيد.

بسياري از مردم (دانسته يا نادانسته) مي‌كوشند شكارچيان را مردمي بي‌عار، بي‌مسووليت و خوش‌گذران (به‌مفهوم منفي آن) معرفي كنند. ما معتقديم شكارچيان نه‌تنها چنين نيستند بلكه برعكس مردمي به‌شدت مسوول‌اند و بيش از ديگران به‌ محيط‌زيست و حيات‌وحش خدمت مي‌كنند. اگر چنين است پس بايد در رفتارتان اين صفات را نشان دهيد. در طبيعت، چادر يك شكارچي و اطراف آن بايد به‌مراتب تميزتر از ديگران باشد. هرگز شكار خود را به‌نمايش غيرشكارچي‌ها نگذاريد. به‌جوانان، به‌فرزندان خود، راه و رسم رفتار درست و جوانمردانه در طبيعت را بياموزيد.

در ايران

يادتان باشد، شكارچي‌ها مسووليت بيشتري در حفظ محيط‌زيست در همه ابعاد آن، دارند. پدران ما، آنها كه شكارچي مسوول بوده‌اند كارهاي زيادي در راستاي حفاظت محيط‌زيست و حيات‌وحش انجام داده‌اند. كانون شكار در ابتدا توسط شكارچياني علاقه‌مند به‌حفاظت گونه‌ها به‌وجود آمد و بعدها تبديل به ‌سازمان حفاظت محيط‌زيست شد. امروز نيز سازمان حفاظت محيط‌زيست گام بزرگي برداشته و براي اولين بار بر آن است تا منطقه‌اي را به‌كانون شكار، تيراندازي و دوستداران طبيعت ايران واگذار كند. برهه حساسي است كه بايد به‌آن انديشيد. و با انديشه و عمل درست ثابت كرد كه اين جامعه قابليت كارهايي بس بزرگ را دارد و مي‌تواند در روند حفاظت نقشي شايسته ايفا كند.

در جهان

آمريكاي شمالي يكي از اصولي‌ترين سيستم‌هاي حفاظت محيط‌زيست را داراست. در اين منطقه بزرگ (شامل كشورهايي چون كانادا و آمريكا) حفاظت از محيط‌زيست و حيات‌وحش توسط بخش دولتي و خصوصي توامان انجام مي‌گيرد. اين سيستم دولتي و خصوصي بدين دليل كار مي‌كند كه شكار و شكارچي‌گري در اين كشورها از سابقه و پيشينه‌اي طولاني برخوردار است و شكارچيان و ماهيگيريان و ديگر طبيعت‌مردان داراي تشكل‌ها و رسانه‌هاي مكتوب و جز آن هستند. بدين ترتيب فرهنگ شكارچي‌گري با حفاظت توام شده و اين دسته به‌طرق مختلف براي حفاظت و كارهاي جانبي آن، چون تبليغات و امور فرهنگي و ... پول مي‌پردازند و هرگونه مساعدت ديگري را معمول مي‌دارند.

از اين طريق، نسل بعد از نسل، عشق به‌طبيعت و حيات‌وحش منتقل شده و گسترش و تعالي يافته هم بدين سبب امروز كساني در بخش‌هاي مختلف حفاظت (از سطوح بالاي مديريتي تا امور عملي، تحقيقاتي، محيط‌باني و غيره) كار مي‌كنند كه با تمام وجود عاشق كار خويش‌اند. محيط‌بانان حفاظت قلب اين سيستم‌اند و اگر اين قلب عاشقانه بتپد بي‌شك ثمراتي شيرين به‌بار مي‌آورد. در كانادا اين سيستم به ‌بهترين وجه كار مي‌كند و امروزه بسياري از كشورها كه تازه به‌فكر نجات باقيمانده مناطق طبيعي خود افتاده‌اند مي‌كوشند از روش‌هاي معموله در اين سرزمين گرته‌برداري كنند.
هند و چين نمونه‌هايي ديگرند. اين كشورها نيز، با عنايت به‌جمعيت در حال انفجار و زيستگاه‌هاي شكننده‌اي كه دارند، راه‌كارهايي ديگرگون يافته‌اند. بقاي ببر بنگال، شير آسيايي، پانداي بزرگ و كوچك نمونه‌هايي از تلاش اين كشورها در حفاظت گونه‌هاست.

در كشورهاي آمريكاي شمالي، اروپا، و ... گروه‌هاي مخالف صيد و شكار نيز فراوان و فعال‌اند و هر آن منتظرند تا كوچك‌ترين خللي در نحوه اداره امور مشاهده كنند تا آن را به‌شدت زير تازيانه انتقاد بگيرند. همين امر نيز سبب شده تا شكارچيان و ماهيگيران و ديگر ورزشكاران طبيعت‌گرا حداكثر تلاش خويش را براي نشان‌دادن سالم‌ترين و شايسته‌ترين شيوه زندگي و اداره طبيعت به‌كار برند. تئودور روزولت گفته است:

«در كشورهاي متمدن و با فرهنگ، حيوانات وحشي به‌كمك طبيعت‌مردان به‌زندگي ادامه مي‌دهند. مردماني كه با شكار به‌معني مطلق كلمه مخالفت مي‌كنند و طبيعت‌مردان را دشمن حيات‌وحش مي‌انگارند، از اين واقعيت بزرگ غافل‌اند كه شكارچي طبيعت‌مرد اصيل، با توجه به‌جميع جهات، مهم‌ترين عامل در حفظ بزرگترين و ارزشمندترين جانوران وحشي از نابودي كامل است.»

ماهرخ جوانمردانه

در اخلاق شكار به‌فراواني به‌واژه «جوانمردانه» برمي‌خوريم – واژه‌اي بس پرمعنا. ماهرخ جوانمردانه، يا تعقيب جوانمردانه، صرفاً به‌شكار بزرگ مربوط نمي‌شود در هر نوع صيد و شكاري رواست. شكارچيان واقعي، در شكار پرنده از هر نوع، جوندگان كوچك و هر شكار ديگري همان‌قدر دقت و جوانمردي روا مي‌دارند كه درباره شكارهاي بزرگ، تفاوتي هم نمي‌كند كه شكار و صيد با چه ابزاري انجام مي‌گيرد: تفنگ، كمان، چوب و چرخ، يا ...

قانوني يا اخلاقي

شكار يك تجربه عميق شخصي است و پر است از انتخاب‌هاي شخصي. مي‌توانيد در ذهن خود بسي از موارد را مجسم كنيد و تفاوت و تباين كامل بين آنچه قانوني و آنچه اخلاقي است را ببينيد. خيلي وقت‌ها عملي كاملاً قانوني در شكار انجام مي‌گيرد حال آنكه اين عمل كاملاً غيراخلاقي است.

(البته عكس اين موضوع صادق نيست). همين دو سه سال پيش بود که یک شکرچی با اخذ مجوز وبسیار قانونی در همین اطراف تهران از کنار جاده اقدام به تیراندازی به سوی شکاری کرد که داشت علف های ریخته شده توسط محیط بانان را میچرید و شکار تیری شد و... این شکارچی محترم به خود زحمت نداد اقلا" یکی دو روز را به جستن و تعقیب شکار بپردازد . از طبیعت و دیدار حیات وحش لذت ببرد وبعد سر فرصت اگر شکار مطلوب وتروفه قابل توجهی یافت اقدام به تیراندازی کند. کنش این شکارچی کاملا " قانونی بود اما ایا اخلاقی هم بود ؟ مشروعیت وقانون مبین مرزهای بیرونی است که درون ان انتخاب های اخلاقی صورت میگیرد.

مثال پیشین که بسیاری از شکارچیهای تهران از ان اطلاع دارند و اتفاقا" تلفنهایی هم در این رابطه داشتیم به خوبی بازگو ینده این معناست. مثال دیگر: بسیاری از شکارچی ها از فاصله ۲۵۰ ـ ۳۰۰ متری به شکار تیر اندازی میکنند ولی ممکن است عمل بعضی از انها اخلاقی و کار گروهی دیگر غیر اخلاقی باشد . چرا ؟ اگر شکارچی دارای تفنگ .

مهمات ودوربین مناسب به اضافه تمرین کافی برای تیراندازی دقیق از این فاصله باشد و با اطمینان کامل از اینکه شکار در همان لحظات نخست خواهد مرد شلیک کندعمل او اخلاقی است. در غیر این صورت حتی از فاصله کمتر هم شلیک نامطمئن غیر اخلاقی خواهد بود. در هر دو مورد هم هیچ منع قانونی وجود ندارد. واصولا ما قانونی نداریم که حد اکثر مجاز برای تیراندازی را مشخص کند. غرض اینکه خیلی چیزها در شکار و مدیریت زیستگاه وجود دارد که قانونی است اما در شرایطی ممکن است غیر اخلاقی باشد. تشخیص شرایطی به استاندارد های اخلاقی شخص طبیعت مرد بستگی دارد . خوشبختانه این اخلاق چه جمعی چه فردی در فرهنگ وسنن ما ایرانی ها به کمال وجود دارد و سر تاسر اذبیات ما پر است از درسهای بی مثال اینگونه اخلاقیات.

چه باید کرد ؟


امروز کشور ما در شرایط ویژهای است. با گذشت سالیان دراز از جنگ تحمیلی مسلیل زیست محیطی و حفاظت از میراث طبیعی به مرحله ای رسیده که بسیار مورد توجه مردم و مسوولان قرار گرفته . اکنون زمینه مساعدی برای فعالیت های گوناگون در عرصه های مختلف زیست محیطی فراهم است.

جهان نیز وضع خاصی دارد و توجه به حیات وحش و طبیعت در سطح بین المللی از ابعادی بس گسترده برخوردار است. در این مجال فراخ فراهم فراهم امده نقش ما به عنوان طبیعت مرد وحامی محیط زیست چیست؟ بی تردید شرکت فعال و ایفای نقشی شایسته و در خور نام <<طبیعت مرد >> <<شکارچی >> <<ماهیگیر ورزشی>> و... امروز همه طبیعت مردان باید میراثی راکه از سوی پدران ما تحت عنوان میراث طبیعی کشور دز اختیار ما گذارده شده پاس بداریم و مسوولیت خود را انچنان که شایسته است بر دوش بکشیم. اگر ما به فکر حیات وحش بی نظیر و زیستگاههای ارزشمند کشور نباشیم چه کسی باید به این فکر باشد ؟ جامعه طبیعت مردان ایران امروز میتواند نقشی بس بزرگ در عرصه حفاظت از میراث طبیعی ایفا کند. وهر حرکت مثبت هر قدر هم کوچک باشد موثر خواهد بود.

عضویت در کانون شکار و حمایت از نشریه شکار که در حال حاضر طیف وسیع جامعه شکارچیان و طبیعت مردان را نمایندگی میکند میتواند نخستین گام باشد. معرفی کانون و مجله شکار به دیگران و ترغیب انان به شرکت فعال در عرصه های مختلف زیست محیطی گام ارزشمند دیگریست.

فراموش نکنیم چشم همگان به عملکرد این جامعه دوخته شده است وهمه میدانیم که نمیتوان فقط از دولت انتظار داشت.کار میراث طبیعی کشور به سامان نمیرسد مگر با همکاری و مشارکت فرد فرد شما.



اکنون ساعت 09:20 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3 می باشد.

Powered by vBulletin Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Free Persian Language By Harfe rooz Ver 3.0