طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛

طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛ (http://nature.harferooz.com/index.php)
-   درختان (http://nature.harferooz.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   وضعیت درخت گردو در جنگل های شمال (http://nature.harferooz.com/showthread.php?t=2889)

kodiak 29-06-2011 09:10 AM

وضعیت درخت گردو در جنگل های شمال
 

نگاهی به وضعیت درخت گردو در جنگل های شمال

گردو با نام علمی .Juglans regia L درختی است از تیره گردو (Juglandaceae) که ازجمله درختان چند منظوره محسوب می‌شود و از چوب و برگ و میوه آن استفاده‌های متعددی می‌گردد.

این درخت در تمام نیم رخ شمالی رشته کوه البرز در استان‌های گیلان و مازندران و گلستان، از جلگه و ساحل تا ارتفاع۱۵۰۰ ‬متر از سطح دریا دیده می‌شود.

به گفته کارشناسان جنگل، از میوه این درخت، گذشته از مصرف خوراکی، می‌توان مواد دارویی و صنعتی فراوانی ساخت و از این رو لازم است به آن توجه بیشتری شود.

یکی از کارشناسان ‌ارشد جنگلداری درگفتگو با ایرنا در باره ویژگی‌های درخت گردو گفت: این درختِ تک پایه، از تیره گردو است و اغلب به صورت پراکنده دیده می‌شود.

" میثم میارعباسی" افزود : تاکنون جنگل خالص گردو مشاهده نشده است ولی به دلیل ارزش فراوان صنعتی و خوراکی، ازدیرباز در بیشتر نقاط ایران، حتی در مناطق ییلاقی کاشته می‌شد.

وی ادامه داد: گردو درختی‌است نورپسند با ریشه عمیق که رشد کندی دارد ولی زیاد عمر می‌کند و بهترین روش تکثیر آن از راه بذر و سپس پیوند در فصل پاییز و بهار است.

میارعباسی یادآورشد: این درخت ، از درختان بسیار مفید محسوب می‌شود و در پوست، شاخه، تنه، برگ و پوستِ سبز میوه آن ماده‌ای به نام ‪juglandine ‬ وجود دارد که در رنگرزی به فراوانی مصرف می شود.

این کارشناس ارشد جنگلداری تصریح کرد: مغز گردو سرشار از روغن است و «برون چوب» آن، مشخص و زرد رنگ و کم ارزش و «درون چوب» آن، سخت و سنگین و جلاپذیر و پر نقش است و در روکش‌سازی، منبت کاری، مبل‌سازی و همچنین ساخت ظروف، ارزش زیادی دارد.

وی تأکید کرد: به دلیل ارزش زیاد چوب گردو و صادرات زیاد آن به ویژه به کشور ایتالیا و همین طور مصرف داخلی، اغلبِ درختان گردوی کهن سال و سالم جنگل‌های شمال ایران از بین رفته است.

به گفته میارعباسی ، هم اکنون در حدود ‪ ۶‬درصد از درختانی که درجنگل ها و باغ‌های شمال قطع می‌گردد، اختصاص به درخت گردو دارد.

بنابرآمار، در حدود ‪ ۲‬درصد تعداد و ‪ ۴‬درصد حجم درختان شمال را گردو تشکیل می‌دهد. این آمار نشان می‌دهد که با وجود قطع بسیاری از درختان قطور گردو، هنوز هم پایه‌هایی از این درخت که قطرشان از حد میانگین جنگل‌های شمال بیشتر باشد یافت می‌گردد.

یکی از کارشناسان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره این درخت به ایرنا گفت: گردو در مناطق معتدل به خوبی رشد می‌کند و آب و هوای خیلی سرد و خشک را نمی‌پسندد.

" عیسی بوداغی" ادامه داد: در مغز گردو ویتامین‌های گروه ‪ B‬و ویتامین ‪ A‬وجود دارد و میوه نارس آن از غنی‌ترین منابع ویتامین ‪ C‬است.

وی اضافه کرد: عصاره آبی برگ‌های گردو که عاری از وجود "جوگلون" است، خاصیت بسیار قوی ضد باکتری و ضد میکروب دارد.

به گفته او از مغز گردو برای روغن‌گیری استفاده می‌شود و پس از روغن‌گیری، کنجاله آن که مقوی است برای تقویت گاو شیری و طیور مصرف می‌گردد.

این کارشناس سازمان جنگل‌ها و مراتع اضافه کرد: در کشورهای کره و چین ، مغز گردو برای تصفیه خون و خون‌سازی و برای معالجه بیماری های ریه و حنجره استفاده می‌شود.

به گفته بوداغی، میوه گردو را همچنین برای تحریک کلیه و معده و رفع درد معده مصرف می‌کنند و برخی معتقدند که مغز گردو مانع تشکیل سنگ درکیسه صفرا و کلیه می‌شود.

وی تأکید کرد: افراط در خوردن گردو باعث ورم لوزه‌ها و ایجاد زخم در دهان، به ویژه در افراد مستعد می‌گردد.

کارشناس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: عصاره پوست سبز میوه گردو پس از پخته شدن با رب انار، برای ورم عضلات حلق مفید است.

بوداغی گفت: آب پوست سبز میوه گردو برای الیتام زخم و شستشوی آن و درمان بیماری های پوستی و اِگزما و قارچ مناسب است.

کارشناسان می‌گویند: درختان چند منظوره، مانند گردو، که میوه‌ای با مصرف خوراکی و صنعتی دارند، ضمن ایفای نقش سایر درختان، نظیر اکسیژن‌سازی، فضای سبز، تثبیت خاک، گسترش تنوع زیستی و کمک به حفظِ پایداری اکوسیستم، منبع درآمدی برای ساکنان محلی نیز محسوب می‌گردد. البته چون سرشت درخت گردو به نحوی‌ است که توده‌های خالص تشکیل نمی‌دهد، بیشتر مناسب کاشت در حاشیه روستاهاست تا هم به حفظ منظر جنگل کمک کند و هم استفاده‌های خوراکی و صنعتی آن منظور گردد.



اکنون ساعت 06:47 PM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3 می باشد.

Powered by vBulletin Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Free Persian Language By Harfe rooz Ver 3.0