طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛

طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛ (http://nature.harferooz.com/index.php)
-   دریا، دریاچه ها و تالابها در ایران (http://nature.harferooz.com/forumdisplay.php?f=6)
-   -   تالاب گندمان (http://nature.harferooz.com/showthread.php?t=639)

emily 01-03-2011 08:03 AM

تالاب گندمان
 


گندمان جزو 10 تالاب برتر پرنده نگري ايران است


پرويز بختياري پرنده شناس تالاب سوخته گندمان را يکي از زيستگاههاي مهم براي پرندگان دانست و گفت: 105 زيستگاه مهم براي پرندگان در ايران شناسايي شده که در اين ميان تالاب قابليت آن را دارد که بتواند جزو 10 تالاب برتر پرنده نگري در ايران باشد.


پرنده شناس در گفتگو با مهر با تاکيد بر ويژگي هاي خاص تالاب گندمان در بروجن چهارمحال و بختياري افزود: اين تالاب به لحاظ تنوع زيستي فوق العاده با ارزش است و قابليت اين را دارد که حفاظت شود. اين تالاب در نزديکي تالاب چغاخور واقع است که همه ساله ميزبان پرندگان زيادي است.

اين متخصص محيط زيست به تالابهايي که در مرحله خفگي هستند اشاره و تاکيد کرد: درياچه ها و تالابها سير توالي دارند و از آب شفاف کم کم گياهان مي رويند و رسوبات جمع مي شوند و در نهايت گياهان به سمت متراکم شدن مي روند و کمتر بستري گلي پيدا مي کنند، به همين دليل سطح درياچه ها بالا مي آيد و حجم زياد رسوبات و گياهان آبزي مي تواند مکان مناسبي را براي پرندگان و حشرات فراهم کند.

عضو هيئت علمي کلوپ پرنده نگري طرلان به رشد مطلوب حشرات در اين گونه محيط ها اشاره کرد و گفت: پرندگان مي توانند از زنجيره اي غذايي بهره ببرند که حشرات تکميل کننده اين زنجيره براي پرندگان هستند. با اين حال تراکم گياهان ، حشرات و آب کافي محيطي است براي حضور پرندگاني مثل «اردک سر سفيد» که به فلات مرکزي ايران سفر مي کند.

بختياري حفاظت تالاب گندمان را ضروري دانست و آتش سوزي در اين تالاب را موجب فرار پرندگان از اين زيستگاه عنوان کرد و گفت: نمونه چنين تالابي در شمالغربي ايران يعني تالاب «قوري گل» در تبريز است که شباهت بسياري به گندمان دارد و لازم است از آنها محافظت شود.

تالاب گندمان نزديک به دو هفته به طور مداوم در آتش سوخت. با اين حال تلاشها براي مهار آتش سوزي به شکل سنتي ادامه داشت و به سادگي آتش بستر تالاب را مهار نکرد اين در حالي است که استان از تجهيزات آتش نشاني بهرمند بوده است.

به عقيده يک متخصص محيط زيست مهمترين ويژگي تالاب گندمان کنترل حداکثر و حداقل دما در منطقه است و اين ويژگي خاص باعث شده که ظرفيت گرمايي منطقه بالا نرود و در حد استانداردي بماند. نزديک به 1200 هکتار وسعت اين منطقه مرطوب است.

محمد درويش به عمر يک ميليون ساله تالاب گندمان اشاره کرد و افزود: عمق خاک «تورب» و يا زغال سنگ هاي نارس تا 12 متر مي رسد و اين ويژگي به طور طبيعي بستر گسترش آتش سوزي را فراهم کرده است و آتش تا اين عمق از خاک که نفوذ کند مي تواند فاجعه اي به مراتب مخرب تر از آنچه تصورش را مي کنيم به بار آورد و با وزش نسيمي تالاب دوباره مشتعل خواهد شد.

اين متخصص محيط زيست ضمن اشاره به مشکلات بوجود آمده براي گونه هاي جانوري اين تالاب تاکيد کرد: خيلي از موجودات و جانداران اين تالاب در اعماق لايي و زيرين به دليل ويژگي خاص اين تالاب زندگي مي کنند و به همين دليل سوخته اند ولي لاشه کمي از آنها در سطح تالاب ديده مي شود.

درويش گفت: اردکهاي غازنما که گونه هاي مهاجري هستند تنها در اين منطقه زندگي مي کنند و نوع خاصي از ماهي گورخري تنها در تالاب گندمان مشاهده شده اند. با اين حال 16 خانوار از بي مهرگان کف گير که زنجيره غذايي کاملي براي موجودات هستند در اين تالاب در حال نابودي هستند و اين انحصار و تنوع تالاب گندمان را به زيستگاهي منحصربفرد تبديل کرده است.



اکنون ساعت 10:50 PM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3 می باشد.

Powered by vBulletin Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Free Persian Language By Harfe rooz Ver 3.0