قدیمی 30-05-2011, 09:24 AM   #1
neda
(کاربر طلایی)
 
neda آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Mar 2011
نوشته ها: 648
Pencil جانوران تالاب پریشان


جانوران تالاب پریشان




جانوران کفزی (Benthos):


کفزیان مشاهده شده در رسوبات تالاب پریشان را بطور عمده نرم تنان (Mullusca) رده Gastropoda تشکیل می دهند.گروه های کفزی مشاهده شده در تالاب پریشان شامل:Chiropomus sp – Gyraulus sp – Lymnaea sp – Paraponyx stratiotata – Melanoides tuberculata می باشند که در میان آنها Chiropomus sp پراکنش و فراوانی بیشتری دارد.این موجودات در تغذیه ماهی های تالاب ارزش زیادی دارند.


ماهیان

الف – ماهیتن بومی

ماهیان بومی تالاب پریشان عبارتند از:

1- خانواده مارماهیان خاردار آب شیرین Mastacembelidae

این ماهیان در آبهای شیرین و شور مزه آفریقای گرمسیری و آسیای جنوب شرقی انتشار داشته و داخل لایه لجنی بستر رودخانه به سر می برند.یک گونه از ماهیان خانواده فوق که در تالاب پریشان دیده می شوند mastacembelidae Mastacembelidae نام دارد.باله پشتی آنها تیره با لکه های زرد متمایل به خاکستری و بدن دارای لکه های قهوه ای تیره رنگ است.

در نوک پوزه دارای برجستگی است و غذای آن را حشرات آبزی،سخت پوستان و ماهی های کوچک تشکیل می دهند.

2- خانواده کپور ماهیان Cyprindae

تعداد ماهیان این خانواده زیاد و متنوع می باشد.اعضای این خانواده فاقد دندان بر روی فکین، ولی دارای دندان های حلقی (Pharyngeal teeth) هستند.سر آن ها بدون فلس و باله چربی در آنها دیده نمی شود.حس شنوایی در این ماهیان قوی است و دستگاه گیرنده صوتی آنها توسط استخوان های وبر (Webbe) گوش داخلی به کیسه شنا مرتبط و از این نظر تقویت گشته است.

به هنگام تخم ریزی به خصوص در ماهیان نر این خانواده دانه های مروارید شکلی بر روی سر و پوست بدن ظاهر می شود (برجستگی های (Epitelia)شامل تعداد زیادی جنس و گونه می شود. گونه های خانواده کپور در تالاب پریشان عبارتند از:

ماهی سرخه: (Barbus grypus)


بدن این ماهی کشیده و شکل بدن در قسمت قدامی باله پشتی دایره مانند است.طول سر معمولاً از ارتفاع بدن بیشتر است.پوزه گنده و سر دایره مانند دارد.دهان زیرین نعل اسبی شکل با لبهای ضخیم و گوشتی می باشد.

این ماهی دارای دو جفت سبیلک نازک و طویل می باشد.دندان های حلقی سه ردیفی و بیلی شکل و دارای فرمول 50302 – 20305 می باشد رنگ بدن در پشت تیره و پهلوها و شکم روشن تر است.

در حوضه های هرمز،خلیج کارون محل انتشار این ماهی را غالب می باشد.جمعیت این ماهی در تالاب پریشان خیلی محدود است که معمولاً در شرق تالاب و رودخانه فامور زندگی می کند.

ماهی فوق بعلت محدود بودن محیط زیست آن و صید بی رویه در معرض نابودی قرار گرفته است.این ماهی همه چیز خوار بوده و دارای گوشت لذیذی است.

زرده یا پریشونی: (Barbus luteus)

بدن این ماهی کشیده با دهان بزرگ زیرین و نعل اسبی شکل است.لب پائینی آن کاملاً شاخی شده و دندان های حلقی سه ردیفی به فرمول 40302 – 20304 قاشق شکل می باشد.ارتفاع بدن از طول سر بیشتر است.آخرین شعاع باله پشتی سخت که در انتها نرم می گردد.در باله پشتی 8 الی 9 شعاع نرم وجود دارد.تعداد فلس بر روی خط جانبی 63 الی 74 عدد است.رنگ بدن در قسمت پشت تیره و پهلوها و شکم سفید متمایل به زرد می باشد.

ماهی گل چراغ: (Garra rufa)

دارای دو جفت سبیلک کوتاه و لب به خوبی تکامل یافته و حاشیه دار است.رنگ بدن در محیط های مختلف متفاوت و قهوه ای تیره تا روشن است.حداکثر طول آن به 16 سانتی متر می رسد و بیشتر در آب های شیرین رودخانه با دمای بالای 15 درجه با بستر قلوه سنگی و ماسه ای زندگی می کند.غذای این ماهی را فیتوپلانکتون ها و تا حد کمی حشرات آبزی تشکیل می دهند.تولید مثل در فصل بهار است و بر روی پوزه آنها برجستگی های جنسی به وجود می آید.

3- خانواده کفال ماهیان (Mugillidae)

این ماهیان بیشتر دریازی هستند.سر کفال ماهیان از قسمت بالایی تخت بوده و فلس دار هستند. کفال ماهیان دارای دو باله پشتی جدا از هم هستند که شعاع های سخت اولین باله پشتی آنها 4 عدد می باشد.دهان دارای دندان متعدد یا فاقد دندان است.

ماهیان این خانواده اندازه کوچک تا متوسط دارند و از جلبک ها ریز و درشت روی بستر تغذیه می نمایند.از این خانواده یک گونه در تالاب پریشان وجود دارد.نام محلی ماهی فوق دبرک می باشد (Liza abu zarudnyi) این گونه به وفور در تالاب یافت می شود،طول این ماهی کمتر از 16 سانتی متر و خوراک اصلی پرندگان مهاجر و بومی را تشکیل می دهد.

خصوصیات کلیدی این ماهی عبارت است از:45-45 خار آبششی کوتاه و 4 زائده پیلوریک، سطح پشتی تیره و سطح شکمی روشن با نوار تیره طولی زیر باله سینه ای است.دومین باله پشتی و باله دمی تیره رنگ است.

غذای آن را فیتوپلانکتون ها و بقایای جانوری در حال فساد تشکیل می دهد.تخم ریزی در بهار همراه با مهاجرت است.

ب – ماهیان غیر بومی

ماهیان غیر بومی تالاب پریشان از خانواده کپور ماهیان و شامل گونه های کپور معمولی،آمور، فیتوفاگ و سرگنده و کاراس می باشد که در اثر عدم رعایت اصول صحیح کارگاهی و جریان سیلاب در حوالی تالاب،از کارگاه های پرورش گرمابی به درون تالاب راه یافته اند.

کپور معمولی (Cyprinus Carpio)

سطح پشتی بدن ماهی قهوه ای زیتونی است.قسمت شکم زرد و باله های شکمی،سینه ای مخرجی متمایل به قرمز است.دو جفت سبیلک،دندان حلقی سه ردیفی با فرمول 30101-10103 از خصوصیات مهم این ماهی است.نمونه های پرورشی بدن پهن تری نسبت به نمونه های وحشی دارند.

ماکزیمم طول آن ها 120 سانتی متر حداکثر به 30 کیلوگرم می رسدوزیستگاه آنها آبهای شیرین و لب شور قسمت های پایینی رودخانه ها،تالاب ها و دریاچه هایی است که پوشش گیاهی زیادی ندارند،می باشد.تغییرات شرایط محیطی را تا حد زیادی تحمل می کند.غذای این ماهی از لارو شیرونیده و نرمتنان و مواد پوسیده گیاهی و جانوری است.فصل تخم ریزی در بهار و بر روی گیاهان آبزی و دمای حدود 23c° - 17c° می باشد.

آمور (Ctnopharyngodon idell)

بدن کشیده ولی پهلو فشرده نیست.دندان حلقی دو ردیفی،حداکثر طول و وزن بدن به ترتیب 1 متر و 32 کیلوگرم می باشد.زیستگاه این ماهی در قسمت های میانی و پایینی رودخانه و دریاچه و جاهایی که پوشش گیاهی فراوانی داشته باشد.غذای آن را بیشتر گیاهان آبزی شامل می شود.
ولی لارو حشرات آبزی و زئوپلانکتونها هم تغذیه می نماید.برای تکثیر نیاز به رودخانه های سیلابی و گل آلود دارد.گزارشی از تکثیر این ماهی در ایران در دست نیست.

فیتوفاگ(Hypophtaemichtyys Molitrix)

باله ی سینه ای به باله ی شکمی رسیده اما از آن نمی گذرد.سبیلک ندارد و خارهای آبششی از رشته های آبششی بلندتر است و متناسب با رژیم غذایی ماهی،که فیلتر کردن فیتوپلانکتون هاست، توسعه یافته است.

رنگ بدن سفید متمایل به نقره ای و در زیر شکم برجستگی تیز (Keel ) دیده می شود که از زیر گلو تا جلو باله شکمی کشیده شده است.فرمول دندان حلقی -4-4 است. حداکثر طول و وزن آن به ترتیب به یک متر و 10 کیلومتر میرسد.زیستگاه این ماهی قسمت های پایینی رودخانه ها و تالاب هاست.تولیدمثل این ماهی اواخر بهار و اوایل تابستان صورت می گیرد.

سرگنده (Hypophtamichthys nobilis)

باله ی سینه ای به باله ی شکمی رسیده و از آن می گذرد.چشم در پایین سر قرار گرفته و فرمول دندان حلقی 4-4 است.اندازه سر 30 تا 34 درصد طول بدن را شامل می شود.

غالباً با وزن آن تا 14 کیلوگرم هم می رسد.در قسمت های پایینی رودخانه ها و تالاب ها دیده می شود و رژیم غذایی آن ها زئوپلانکتون خواری است و مقدار کمی از فیتوپلانکتون تغذیه می کند تخم ریزی در رودخانه و دمای 25c° - 26c° صورت میگیرد.

کاراس (Carassius auratus)


رنگ بدن این ماهی متمایل به نقره ای و از نظر ظاهری تا حدی شبیه کپور معمولی است.ولی سبیلک ندارد دندان حلقی آن یک ردیفی 4-4 است.حداکثر وزن آن 30 کیلوگرم و طول آن 20 سانتیمتر است و زیستگاه آن آب های شیرین تا شور،در قسمتهای پایین رودخانه ها و تالاب ها می باشد.به تغییرات شوری،دما،گل آلودگی و اکسیژن بسیار مقاوم است.غذای آن را زئوپلانکتون ها، فیتوپلانکتون ها،حشرات آبزی و سخت پوستان تشکیل می دهد.تولید مثل در فصل بهار به روش بکرزایی صورت می گیرد که غالب فرزندان ماده اند.


خزندگان:


1- لاک پشت:

در این تالاب به وفور لاک پشت یافت می شود.این جانور از ماهیان منطقه تغذیه می کند و به تورهائی که در دریاچه ریخته می شود حمله کرده و ماهیان در تور را زخمی می کند.لاک پشت تالاب پریشان از گونه Mauremy cuspia می باشد.

2- مار آبی Natrix tesselata

جمعیت این گونه در تالاب پریشان بسیار فراوان است.رنگ آن غالباً سیاه با لکه های سفید متمایل به خاکستری در زیر شکم است.طول آن معمولاً به یک متر می رسد،غذای اصلی آن ماهی و قورباغه است.


پرندگان :


(پرندگان تالاب پریشان معمولاً از کشورهای همسایه بویژه روسیه و استان های شمالی مهاجرت می نمایند)

به طور کلی حدود 250 گونه پرنده در این منطقه شناسایی شده است،اغلب این پرندگان مهاجر هستند و از اواخر پاییز تا اوایل بهار در تالاب سکنی می گزینند.در تابستان تعداد محدودی پرنده بومی وجود دارد.پرندگان مهاجر دریاچه عبارتند از:

1- درنا Gras gras

زیباترین و حساس ترین پرنده مهاجر تالاب پریشان است که همه ساله اواخر آذر به این مکان می آید و تا آخر بهمن می ماند.

2- پلیکان یا مرغ سقا:

دو گونه پلیکان به نام های پلیکان سفید (Plecanus onoerothus) و پلیکان خاکستری (Plecanus erispus) به تالاب مهاجرت می کنند.این پلیکان ها در تابستان اطراف دریاچه ارومیه زندگی می کنند و در زمستان به پریشان مهاجرت می نمایند.تعدادی از آن ها ساکن تالاب شده و لانه سازی می کنند.

3- فلامینگو یا مرغ آتشین Phoenicpterus rubber

یکی از پرندگان مهاجر و زیبای تالاب پریشان فلامینگو است که در زمستان به این تالاب مهاجرت می نماید.

4- سایر پرندگان:

سایر پرندگان عبارتند از کشیم بزرگ،کشیم گردن سیاه،پرستوی دریایی سیاه،گاو چرانک،حواصیل خاکستری،حواصیل ارغوانی،اگرت کوچک،چوب پا،چنگر،حواصیل شب،بوتیمار کوچک،کفچه نوک اکراس سیاه،چنگر نوک سرخ،آنفوت کله سبز،خوتکا،اردک سر حنائی،اردک ارده ای،اردک مرمری،اردک نرسیاه،آوست،مکاهی خوراک ابلق،سار،جغد تالابی،ماهی خورک سینه سفید،غراب، زاغی،جنبانک ابلق،جنبانک خاکستری.

neda آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
گردش, گردشگري, تالاب پریشان, جانوران تالاب پریشان, درباره طبيعت, طبيعت, طبيعت و توريسم, طبيعت گردي


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است