طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛  
بازگشت   طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛ > طبیعت ایران > شهرها و روستاهای ایران

پاسخ
 
ابزارهای موضوع نحوه نمایش
قدیمی 01-06-2011, 06:41 PM   #1
neda
(کاربر طلایی)
 
neda آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Mar 2011
نوشته ها: 648
Pencil دانستنیهایی از استان اصفهان


دانستنیهایی از استان اصفهان

موقعيت جغرافيايي - اصفهان

استان‌ اصفهان‌ با مساحتي‌ حدود 105937 كيلومتر مربع‌ در مركز ايران‌ واقع‌ شده‌است‌ و از شمال‌ به‌ استان‌هاي‌ مركزي‌، قم‌ و سمنان‌ و از جنوب‌ به‌ استان‌هاي‌ فارس‌ و كهگيلويه‌ و بويراحمد، ازشرق‌ به‌ استان‌هاي‌ خراسان‌ و يزد و از غرب‌ به‌ استان‌هاي‌ لرستان‌ و چهار محال‌ و بختياري‌ محدود است‌.
شهراصفهان‌ مركز استان‌ است‌. براساس‌ آخرين‌ تقسيمات‌ كشوري‌، شهرستان‌هاي‌ استان‌ اصفهان‌ عبارتند از: اصفهان‌،اردستان‌، برخواروميمه‌، خميني‌ شهر، خوانسار، سميرم‌، شهرضا، فريدن‌، فريدون‌ شهر، فلاورجان‌، كاشان‌،گلپايگان‌، لنجان‌، مباركه‌، نائين‌، نجف‌ آباد و نطنز. در آبانماه‌ 1375، جمعيت‌ استان‌ اصفهان‌ 255/923/3 نفربوده‌ است‌. از اين‌ تعداد 30/74 درصد در نقاط‌ شهري‌ و 67/25 درصد در نقاط‌ روستايي‌ سكونت‌ داشته‌ و بقيه‌غير ساكن‌ بوده‌اند.



آب و هوا - اصفهان

آب‌ و هواي‌ استان‌ اصفهان‌ بطور كلي‌ معتدل‌ خشك‌ است‌، حداكثر درجه‌ حرارت‌ آن‌ در گرم‌ترين‌ روزتابستان‌ 6/40 درجه‌ و حداقل‌ درجه‌ حرارت‌ آن‌ در سردترين‌ روز زمستان‌ 6/10 درجه‌ و متوسط‌ درجه‌ حرارت‌سالانه‌ آن‌ 7/16 درجه‌ سانتي‌ گراد ثبت‌ شده‌ است‌. تعداد روزهاي‌ يخبندان‌ استان‌ 76 روز و متوسط‌ ميزان‌بارندگي‌ سالانه‌ آن‌ نيز 9/116 ميلي‌متر گزارش‌ شده‌ است‌. شهر اصفهان‌ از نظر آب‌ و هوا ممتاز و فصول‌ چهارگانه‌منظمي‌ دارد و آغاز و پايان‌ هر فصل‌ آن‌ بخوبي‌ مشهود است‌.

تاريخ و فرهنگ - اصفهان

در كتاب‌هاي‌ تاريخي‌، اصفهان‌ را پايگاه‌ سپاهي‌ و دفاعي‌ معرفي‌ كرده‌اند كه‌ با افزايش‌ قلعه‌ها ودژها، امنيت‌ آن‌ نيز براي‌ سكونت‌ و شهرسازي‌ تضمين‌ گرديده‌ است‌. وجود قلاع‌ متعدد تاريخي‌ مانند قلعه‌آتشگاه‌، سارويه‌، تبرك‌،كهن‌دژ، گارددژ و... مؤيد اين‌ نظر است‌. استقرار جلگه‌ اصفهان‌ در ميان‌ بيابان‌ و كوه‌هاي‌خشك‌ مركزي‌ ايران‌ از يك‌ طرف‌، و اهميت‌ و موقعيت‌ ارتباطي‌ خاص‌ آن‌ در مركز فلات‌ پهناور ايران‌ از طرف‌ديگر، تاريخ‌ آن‌ را به‌ قدمت‌ كشور ايران‌، مرتبط‌ كرده‌ است‌.

استان‌ اصفهان‌ از جمله‌ استان‌هايي‌ است‌ كه‌ تركيب‌قومي‌ مختلفي‌ دارد،اكثريت‌ جمعيت‌ استان‌ را فارس‌ زبانها تشكيل‌ مي‌دهند ولي‌ بختياري‌ها، ارمني‌ها، يهودي‌هاو تا حدودي‌ آذري‌ها نيز در قسمت‌هايي‌ از آن‌ اسكان‌ دارند. زبان‌ رايج‌ مردم‌ استان‌، فارسي‌ است‌ و زبانهاي‌اقليت‌هاي‌ ارمني‌، عبري‌ وهمچنين‌ لري‌ نيز رواج‌ دارد.ادبا، شعرا و حكماي‌ صاحب‌ نظري‌ از اين‌ شهر برخاسته‌ ويا در آن‌ زيسته‌اند.

معماری


از دوره قبل از اسلام، چیزی به جز بقایای آتشکده‌ای در کوه آتشگاه، اکتشافات اندکی در تپه اشرف و همچنین پل شهرستان (متعلق به دوران ساسانیان) بجا نمانده است که از میان آن سه تنها بنای برپا و برجا همین پل شهرستان است. بیشتر آثار تاریخی بجا مانده در مربوط به دورهٔ اسلامی است. آثاری از تمامی دوره‌های تاریخی پس از اسلام بجا مانده است اما بویژه آثار دو دوره باشکوه از تاریخ اصفهان یعنی دورهٔ سلجوقی و دورهٔصفوی برجستگی ویژه‌ای دارد، که هر کدام دارای ویژگی‌ها و سبک معماری یگانه خود است.

دوران سلجوقیان

ایوان شمالی مسجد جامعمعماری سلجوقیان - که بویژه در مسجد جامع نمود می‌یابد - ساده و بی‌پیرایه اما با ظرافت فراوان است. از ویژگی‌های دیگر معماری این دوره سکوت و درونگرایی به دور از هر گونه جلوه‌گری آن است. بجای آنکه بیننده تحت تأثیر آنی آن قرار گیرد، آرام آرام زیبائی و عظمت اسرار آمیز آن را در جای خود احساس می‌کند. برخلاف معماری و هنر دوره صفوی که توجه به جلوه‌های رنگ و نور و چشمگیری و درخشندگی از ویژگی‌های آن است.

آرامگاه ملکشاه و سلطان سنجر و خواجه نظام الملک از آثار تاریخی این دوره در شهر اصفهان می‌‌باشد.

دوران صفویان

عصر صفوی، عصر کمال و شکوفایی نبوغ معماری و شهرسازی در ایران است. زیباترین و با شکوه‌ترین آثار معماری ایران در همین دوره، توسط معماران خلاق و هنرمندی چون محمدرضا و علی اکبر اصفهانی آفریده شد.در زمان شاه عباس اول صفوی پایتخت از قزوین به اصفهان منتقل شد.اصفهان در مرکز امپراتوری صفوی قرار داشت و نسبت به قزوین به خراسان نزدیک تر بود.موقعیت جفرافیایی این شهر موجب افزایش سرعت عکس العمل شاه در مقابل تهدیدات ازبکان و عثمانیان بود.شاه عباس بدون ایجاد تفییرات عمده در بخش قدیمی شهر بخشهایی را به آن افزود.میدان نقش جهان ، دولتخانه و خیابان چهارباغ در کنار بخش های قدیمی شهر ساخته شدند.

از ویژگیهای مهم در شیوهٔ معماری این دوره، علاوه بر استحکام و زیبایی ساختار، درخشش بیان است. در آثار این دوره تابش رنگ و نور، و جذابیت سطوح و شکوه چشمگیر آنها، احساس زیبائی خیره کننده‌ای در بیننده ایجاد می‌کند و طنین رنگها و سطوح مکرر کاشیهای درخشان به منظره‌ای شفاف، مجرد و روحانی تبدیل می‌شود.

معماری این دوره از لحاظ وسعت و کارآیی، بسیار متنوع است و در تمامی ابعاد حیات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردم حضوری زنده و پویا دارد. باشکوه‌ترین مساجد، عظیمترین میدانها، زیباترین پلها و خیابانها، بزرگ‌ترین بازارها، مدرسه‌ها، کاروانسراها و... در این عصر ساخته شد. و همه در نوع خود در اوج کمال هنری، استحکام و کارآیی و بعضی چنان باشکوه و زیبا و کامل، که گاهی نمی‌توان باور کرد که انسانی ناچیز آن را پدید آورده باشد. شاید تنها بتوانیم به این گفتهٔ پیر لوتی نویسندهٔ فرانسوی اشاره کنیم که می‌گوید:

«اصفهان نه تنها آئینهٔ تاریخ تمدنی کهنسال، که آئینهٔ خلاقیت بشر است. اصفهان خود به تنهایی کهکشانی است که دست یافتن به ژرفای زیبایی و عظمت آن ممکن نیست.»

neda آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
گردش, گردشگري, اصفهان, درباره طبيعت, طبيعت, طبيعت و توريسم, طبيعت گردي


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است