قدیمی 26-06-2011, 04:18 PM   #1
neda
(کاربر طلایی)
 
neda آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Mar 2011
نوشته ها: 648
Pencil قلمرو بيابانهاي اقليم شناسي ايران


قلمرو بيابانهاي اقليم شناسي ايران

براي تفكيك مرز مناطق بياباني ايران پس از شناسايي ايستگاههاي هواشناسي و بررسي و بازسازي آمار و داده هاي مورد نياز در هر يك از استانهاي مورد مطالعه، نسبت به استخراج پارامترهاي مورد نيازاقدام شد سپس با استفاده از داده هاي مذكور و بر اساس روش تحقيق لايه هاي مطالعاتي در محيط GIS تهيه و رقومي گرديد. تلفيق لايه ها و يا نقشه هاي تهيه شده براي هر عنصر اقليمي بخش ديگري از فعاليتهاي دفتري بود كه در اين مرحله صورت گرفت.

كنترل مناطق تعيين شده با نقشه توپوگرافي در آزمايشگاه و صحرا براي بررسي صحت و سقم مناطق تفكيك شده از جمله امور تكميلي ديگري بود كه بصورت استاني و ستادي انجام شد. به اين ترتيب از تلفيق نقشه هاي حاصله سه ناحيه يا قلمرو در نقشه نهايي هر استان از هم قابل تفكيك شد. داخلي ترين منطقه از سمت دشت، بيابان و خارجي منطقه غير بيابان و منطقه بينابين كه ويژگي مشترك هر دو منطقه را داشت بنام منطقه گذر از بيابان به غير بيابان (نيمه بيابان) نامگذاري گرديد. با ارسال اطلاعات و نقشه هاي رقومي مربوطه از استانهاي مورد عمل و پس از بررسي هاي لازم نقشه هاي مذكور بشرحي كه در پي آمده است در نقشه سراسري ايران جانمايي شد.

- براي نقشه سراسري ايران سيستم مختصات(Coordinate System) كشوري و زمين مرجعي (Georeference) تهيه شد و سپس با انتخاب نقاط كنترل و راهنما در نقشه هاي استاني و پيدا كردن مختصات آن نقاط در نقشه سراسري، نقشه استاني مربوطه در محل جغرافيايي خود در نقشه ايران قرار گرفت. اين كار براي كليه نقشه هايي كه اين مشكل را داشتند به تفكيك انجام شد و نهايتا لايه رقومي نقشه بيابانهاي اقليمي تهيه شد.

- يك Domain مشترك براي كليه واحدهاي استاني تعريف شد و اصلاحات لازم بر روي اطلاعات استاني و يكپارچه سازي تعاريف در نقشه سراسري كشور انجام گرفت. پس از اطمينان از صحت كارهاي انجام شده نقشه هاي اصلاح شده استانها به يكديگر چسبانده شد و نقشه نهايي بيابانهاي ايران از جنبه اقليم شناسي تهيه شد.

- در پايان، مناطق تعريف شده موجود درنقشه نهايي بصورت Polygon درآمده و layout آن نقشه در مقياس 1:2500000 تهيه گرديد. جدول شماره 1 وسعت بيابانهاي ايران را به تفكيك براي استانهاي مورد مطالعه نشان مي دهد.


جدول شماره 1 مساحت بيابانهاي اقليم شناسي ايران به تفكيك استانهاي مورد مطالعه (كيلومتر مربع)




از آنجا كه برخي از استانهاي مورد مطالعه، اطلاعات مورد نياز براي تهيه نقشه سراسري را تا زمان تدوين گزارس نهايي طرح ملي ارسال نكرده و برخي از مناطق ايران نيز در زمره استانهاي مورد مطالعه قرار نداشتند سعي وافر بعمل آمد تا يراي پوشش دادن نقشه هاي سراسري حتي الامكان از اطلاعات موجود كشور كه توسط ساير ارگانها در ارتباط با زمينه مطالعاتي اين طرح تهيه شده است استفاده شود از اين رو ممكن است مساحت نهايي نقشه سراسري بيابانهاي ايران با جمع جبري مساحت بيابان موجود در استانهاي كشور اندك تفاوتي داشته باشد كه در پاره اي موارد اين تفاوت جزئي مي تواند از اصلاحات لازم هنگام تلفيق نقشه هاي استاني بصورت كشوري ناشي شده باشد.

شكل فوق نقشه نهايي بيابانهاي ايران را از جنبه اقليم شناسي نشان مي دهد. به استناد اين نقشه 706672 كيلومتر مربع (معادل 42.88 درصد) از وسعت ايران را بيابانهاي اقليم شناسي در بر گرفته اند. همانطور كه در نقشه مربوطه مشاهده مي شود بيابانهاي اقليم شناسي عمدتا در دو منطقه مركزي و ساحلي ايران گسترده شده اند بيابانهاي داخلي در محاصره دو رشته كوه زاگرس و البرز قرار گرفته است بطوري كه مي توان آن را در رديف بيابانهاي باد پناهي قرار داد اين بيابانها معمولا در پشت سلسله کوههايي که ابرهاى بارانزا نمى توانند به آنجا برسد به وجود مى آيند زيرا هنگام صعود هوا از كوهستان توده هواي مرطوب در دامنه بادگير كوهستان رطوبت خود را بصورت بارش از دست مي دهد و به صورت هوايي خشك و گرم در دامنه بادپناه سرازير مي شود به اين ترتيب رطوبت نسبى کاهش يافته و وزش باد گرم وخشک دراين جبهه کوهستان سبب پيدايش بيابان مى شود


خصوصيات و ويژگي بيابانهاي اقليم شناسي ايران:

بيابانهاي اقليم شناسي ايران كه در اين طرح پژوهشي مورد بررسي قرار گرفته اند مناطقي را در بر مي گيرندكه ميانگين بارندگي سالانه آنهاكمتر از 200 ميليمتر است اين مقدار در برخي از مناطق مانند استانهاي يزد، اصفهان، سيستان و بلوچستان ، سمنان و مناطق مركزي ايران به كمتر از 90 ميليمتر نيز مي رسد. در اين مناطق‌ضريب تغييرات بارندگي بيش از 40 ميليمتر ، صريب بي نظمي بارش بيشتر از 13 ميليمتر و ميزان تبخير عموما بيش از 2000 ميليمتر و در مناطقي مانند يزد و سيستان و بلوچستان به بيش از 3000 ميليمتر در سال مي رسد.

neda آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
گردش, گردشگري, بیابان, درباره طبيعت, طبيعت, طبيعت و توريسم, طبيعت گردي


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است