طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛  
بازگشت   طبیعت و توریسم (طبیعت ایران و جهان، نقاط دیدنی، گردشگری)؛ > پوشش های گیاهی > درختان

 
 
ابزارهای موضوع نحوه نمایش
Prev پست قبلی   پست بعدی Next
قدیمی 29-06-2011, 09:02 AM   #1
kodiak
(کاربر طلایی)
 
kodiak آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Feb 2011
نوشته ها: 501
SearchBtn توسکا


توسکا، درخت ارزشمند و ناشناخته جنگل‌های شمال



توسکای ییلاقی (Alnus subcordata)




توسکای قشلاقی(Alnus glutinosa)



جنس توسکا با نام علمی Alnus Miller درختی است از تیره تُوس (Betulaceae) که بر طبق آمار در حدود ‪ ۹‬درصد حجم چوب جنگل‌های شمال را تشکیل می دهد. این درخت تند رشد و رطوبت پسند در جنگل‌های شمال، در دو گونه ییلاقی ( A. subcordata) و قشلاقی ( A. glutinosa) دیده می‌شود و از پرکاربردترین درختان برای خشکاندن زمین‌های باتلاقی است.

توسکا در مقایسه با دیگر درختان جنگل‌های خزری، دیرزیستی کوتاهی دارد و بیش از ‪ ۱۰۰‬سال عمر نمی‌کند و منتهای رشد آن در ‪ ۵۰‬سالگی است.



یکی از کارشناسان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در این ‌باره به ایرنا گفت: توسکا برای حفظ اکوسیستم مناطق ماندابی و زهکشی خاک، گونه‌ای ارزشمند و مهم است.

"غلامرضا هادی‌زاده" افزود: این درختِ نورپسند، طالب خاک مرطوب و تاحدی غنی است ولی رطوبت خاک برایش مهم‌تر است و حتی در زمین‌های ماسه‌ای کنار دریا نیز می‌روید.

وی ادامه داد: قدرت جذب آب در توسکا زیاد است و مانند گونه اوکالیپتوس، یکی از مصارف آن، کم کردن آب در زمین‌های بسیار مرطوب و پرآب است.

به گفته این کارشناس، توسکا اغلب در کنار رودخانه‌ها وجاده‌های جنگلی دیده می‌شود و در داخل جنگل، کمتر مشاهده می‌گردد.

هادی‌زاده اظهار داشت: برگ این درخت، مطلوب دام نیست و به دلیل داشتن ماده‌ای روغنی، خاک اطراف درخت را برای رویش نهال، نامساعد می‌کند.

این کارشناس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری افزود: توسکا آفت و بیماری فراگیر و مهمی ندارد و فقط لارو نوعی حشره برگ خوار، مناطق محدودی را آلوده می‌کند و در نتیجه برگ این درخت به شکل توری درمی‌آید.

وی در باره مصارف محلی این گونه تصریح کرد: جنگل نشینان از چوب آن برای ساختمان‌سازی و نظایر آن استفاده نمی‌کنند زیرا ترد و شکننده است ولی به دلیل نقش و نگارهای زیبا، برای روکش‌سازی مناسب است.

هادی زاده گفت: این درختِ دو پایه، اغلب با گونه "پلت" که سرشت بوم شناختی مشابهی با آن دارد، در دره‌ها و مناطق مرطوب، به صورت گونه همراه دیگر درختان دیده می‌شود.

وی بیان داشت: توسکا اولین درخت جنگل‌های شمال است که در فصل رویش، برگ درمی‌آورد و آخرین گونه‌ای است که خزان می‌کند.

یکی از کارشناسان ارشد صنایع چوب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درباره ویژگی‌های چوب توسکا گفت: چوب این درخت به رنگ کرم مایل به قرمز و گاهی دارای لکه‌های مغزی قهوه‌ای است.

" یدالله حسین‌پور" افزود: چوب توسکا، نرم یا نیمه سخت، سبک و کار با آن آسان است و به خوبی پرداخت می‌شود و رنگ می‌پذیرد.

وی ادامه داد: قابلیت برش، نگهداری میخ و پیچ، چسب پذیری و رنگ کاری در این چوب بالاست.

حسین‌پور اظهارداشت: با این که چوب توسکا در کل، کم‌دوام است، مقاومت زیادی در آب دارد و از این رو در ساخت قایق و بناهای آبی کاربرد دارد.

این کارشناس ارشد سازمان جنگل‌ها و مراتع گفت: در ایران از چوب این درخت برای جعبه‌سازی و در نجاری اغلب برای توکاری و همچنین در صنایع روکش و تخت لایه سازی استفاده می‌شود.

وی درباره دیگر ویژگی‌های چوب توسکا گفت: این چوب در مقطع عرضی، بافتی همگن و " راست تار" دارد و جزو چوب‌های پراکنده آوند و بدون "درون چوب" مشخص است.

حسین‌پور افزود: دوایر سالیانه این درخت، پهن و مشخص و تاحدودی موج‌دار است ولی در برش طولی، چندان مشخص نیستند.

به گفته او، از چوب درخت توسکا در صنایع نئوپان و فیبر و کاغذسازی نیز استفاده می‌شود.

"میثم میارعباسی" کارشناس ارشد جنگلداری دراین ‌باره به ایرنا گفت: جنس توسکا دارای ‪ ۳۵‬گونه است که فقط دو گونه آن به نام‌های توسکای ییلاقی و توسکای قشلاقی در ایران انتشار دارد.

وی افزود: توسکای قشلاقی مختص جنگل‌های شمال است و بیشتر در قسمت جلگه‌ای و کم ارتفاع، از جمله حاشیه رودخانه‌ها و مزارع و مناطق نیمه باتلاقی و ساحلی می‌روید.

میارعباسی گفت: در بیشتر پلاژها ازتوسکا برای سایبان استفاده می‌شود و در جنگل‌های شمال، رودخانه‌ای را نمی‌توان یافت که درکنارآن درخت توسکا نباشد.

این کارشناس ارشد جنگلداری اظهارداشت: توسکا گونه‌ای است وابسته به آب و خاک که با محیط های مختلف سازگار می‌شود و در حدود ۸۳۰۰ ‬سال پیش از اروپا و قفقاز وارد جنگل‌های شمال ایران شد.

وی گفت: این گونه در بیشتر جوامع گیاهی به صورت درخت همراه دیده می‌شود و باگونه‌هایی نظیر شمشاد، راش، مَلج، خُرمَندی، سفید پَلت و حتی وَن تشکیل جامعه می‌دهد.

میارعباسی تأکید کرد: هم زیستی با اکتینومیست‌های تثبیت‌کننده نیتروژن، این درخت را به یک گونه حاصلخیز کننده خاک تبدیل کرده است و می‌توان در جنگل‌کاری‌های آمیخته از فواید این هم زیستی برای افزایش‌ ابعاد درختان همراه آن سود جست.

وی ادامه داد: این گونه با دامنه بردباری بوم شناختی گسترده، درمناطقی که خاک معدنی مناسب و رطوبت کافی وجود داشته و یا خاک، به هم خورده باشد، به سرعت مستقر می‌شود و گونه پیشاهنگ در توالی اکوسیستم جنگل محسوب می‌گردد.

این کارشناس ارشد جنگلداری افزود: باتوجه به سرشت این گونه، می‌توان آن را در اطراف رودخانه‌ها کاشت که باعث تثبیت خاک کنار رودخانه‌ها و در نهایت رفع کمبودهای موجود در تأمین چوب می‌شود.

به گفته میارعباسی از توسکا می‌توان برای زهکشی مناطق آبرفتی و توربزارها و جلوگیری از فرسایش آبی منطقه مورد نظر استفاده کرد.

وی افزود: چوب خشک توسکا، بهترین هیزم است و پوست آن در دباغی کاربرد دارد.

kodiak آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
 

برچسب ها
گردش, گردشگري, توسکا, درباره طبيعت, طبيعت, طبيعت و توريسم, طبيعت گردي


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است