قدیمی 27-02-2011, 08:41 AM   #1
emily
(کاربر طلایی)
 
emily آواتار ها
 
تاریخ عضویت: Feb 2011
نوشته ها: 956
Taj گونه های جانوری و گیاه در هیمالیا



طبيعت همچنان شگفتي مي‌آفريند


در يكي از تازه‌ترين تلاش‌هاي صورت گرفته در اين زمينه گروهي از دانشمندان موفق به شناسايي 350 گونه جديد جانوري و گياهي در منطقه هميشه جذاب و مملو از راز هيمالايا شده‌اند. البته شناسايي اين گونه‌ها طي يك دهه گذشته صورت گرفته است و اكنون به دنيا و جامعه علمي و محيط‌زيست آن معرفي شده‌اند. در ميان اين گونه‌هاي جانوري و گياهي از كوچك‌ترين آهوي شناخته شده جهان تا قورباغه پرنده دربرگيرنده طيف گسترده‌اي از جالب توجه‌ترين گونه‌هاي جانوري تازه كشف شده به شمار مي‌آيند. شناسايي اين تعداد گونه ناشناخته دانشمندان را بر آن داشته است تا منطقه هيمالايا را به عنوان غني ترين منطقه زيست‌شناختي جهان عنوان كنند.





شناسايي اين گونه‌هاي جديد گرچه شور و هيجان بي‌سابقه در محافل علمي و بخصوص زيست‌شناسي جهان به راه انداخته است، با‌اين‌حال دانشمندان هشدار مي‌دهند تغييرات جوي و تاثيرات ناميمون آن خطر جدي براي تنوع زيستي و مناطق زندگي اين گونه‌ها به شمار مي‌آيد. سه‌چهارم كشفيات اخير دانشمندان در حد فاصل سال‌هاي 1998 تا 2008 ميلادي صورت گرفته است كه از آن جمله مي‌توان به 21 گونه جديد از گل‌هاي اركيده در رديف گياهان ناشناخته اشاره كرد.

اما در رده گونه‌هاي جانوري وضعيت از جذابيت خاصي برخوردار است. طي اين مدت بالغ بر 16 دوزيست‌، 16 خزنده، 14 ماهي و 2 گونه پرنده جديد شناسايي شده‌اند كه البته در كنار 2 گونه جديد پستاندار و حداقل 60 گونه بي‌مهره تركيب گسترده و جالب توجهي را تشكيل مي‌دهند. دكتر طارق عزيز، محقق اصلي اين پروژه كه تحت عنوان طرح ابتكاري «هيمالاياي زنده» از بيش از يك دهه پيش كار خود را آغاز كرده است، نسبت به نتايج به دست آمده شمار قابل توجه گونه‌هاي مختلف جانوري و گياهي تازه كشف شده بسيار خوش بين است.

او مي‌گويد: تنوع فوق‌العاده گسترده زيست‌محيطي در منطقه‌اي همچون هيمالايا نشان از طبيعت بكر اين منطقه از جهان دارد. با اين حال همه چيز در گرو تغييرات جوي است. صندوق جهاني حمايت از حيات وحش از كشورهاي مختلف جهان خواسته است تا طرح جامعي را براي حمايت‌هاي همه جانبه از اين منطقه جهان كه شامل بخش‌هايي از تبت و ميانمار نيز مي‌شود ارائه و به مرحله اجرا در آورند.

در قالب اين طرح از كشورهاي مختلف جهان خواسته شده است تا مجوزهاي لازم براي مقامات محلي جهت مديريت جنگل‌ها، چمنزارها و تالاب‌ها صادر شود. نگراني اصلي اين سازمان و ساير مراكز حفاظت كننده از محيط زيست و حيات وحش جهان بر اين است كه گونه‌هاي تازه شناسايي شده از جمله گونه‌هاي جانوري به دليل آن‌كه هيچ نوع انطباقي محيطي با محيط زندگي صنعتي انسان‌ها ندارند، بشدت در معرض نابودي و خطر انقراض نسل قرار دارند.

اما آنچه درخصوص كشف اين همه گونه‌هاي جديد جالب توجه بوده، منحصربه‌فرد بودن برخي از گونه‌هاي تازه كشف شده است. در ميان اين 350 گونه كوچك‌ترين آهوي شناسايي شده در جهان است كه ارتفاعي تنها درحدود 60 تا 80‌سانتي‌متر و وزني بالغ بر 11كيلوگرم دارد. دانشمندان ابتدا معتقد بودند اين حيوان در شمال ميانمار شناسايي شده است، بچه آهويي از گونه‌هاي شناسايي شده در گذشته است، اما بررسي‌هايDNA نشان داد اين آهو از گونه‌اي تازه شناسايي شده است.

در ميان اين گونه‌ها نوعي قورباغه نيز به جهت رنگ پوست خاصي كه دارد بشدت جلب توجه مي‌كند. دانشمندان اين قورباغه را كه داراي پوستي روشن است در مناطق شمال شرق هند شناسايي كرده‌اند. اين حيوان با استفاده از پاهاي دراز خود مي‌تواند براحتي در هوا پرواز كرده و همچون يك گلايدر مسافت طولاني را در هوا سپري كند. شناسايي 2 گونه جديد از گربه ماهي به رنگ قهوه‌اي شكلاتي در نپال نيز حيرت دانشمندان را به دنبال داشته است. اين آبزيان مي‌توانند به طرز خيره‌كننده‌اي خود را به صخره‌هاي بسترهاي آبي و رودخانه‌هاي خروشان بچسبانند. ديپارك بوهارا، وزير حفاظت از خاك و جنگل‌هاي نپال با اشاره به اين كشفيات تاريخي گفت: ‌حقيقتا براي همگان حيرت‌انگيز است كه شاهد شناسايي شمار قابل توجهي از گونه‌هاي جانوري و گياهي در هيمالايا باشيم.

درخصوص گونه‌هاي تازه شناسايي شده اين نگراني مطرح مي‌شود كه خيلي زودتر از آنچه تصور مي‌شود به جمع گونه‌هاي منقرض شده بپيوندند

اين شمار قابل توجه از گونه‌هاي جديد درحالي شناسايي شده‌اند كه پيش‌بيني مي‌شود در هفته‌ها و ماه‌هاي آينده و همزمان با انجام تحقيقات بيشتر، گونه‌هاي بيشتري نيز شناسايي شوند. اطمينان خاطر دانشمندان و كارشناسان محيط زيست اين منطقه از جهان تا به آنجاست كه از شناسايي احتمال به يقين بيش از 3 هزار گونه جديد در سال‌هاي آتي خبر داده مي‌شود. يكي از دانشمنداني كه در اين پروژه حضور داشته است، مي‌گويد: همه چيز به آينده بستگي دارد.

در صورتي كه تحقيقات دامنه‌دار و بر اساس برنامه‌ريزي‌هاي گسترده در سال‌هاي آينده ادامه يابد، مي‌توان اميدوار بود كه تا 5 سال آينده بين 3 تا 5 هزار گونه جانوري و گياهي جديد و شناخته نشده ديگر در اين منطقه از جهان شناسايي شود. درحالي كه طي روزهاي اخير شناسايي اين همه گونه‌هاي جديد توجه دانشمندان سراسر جهان را به همراه داشته است، اما در همين حال نگراني‌هاي زيادي نيز درخصوص تأثير تغييرات جوي بر وضعيت موجود و تغييرات احتمالي در محيط زيست اين گونه‌ها مطرح شده است. از اين رو بيم آن مي‌رود تا با تداوم روند فعلي برخي از حساس‌ترين اين گونه‌ها در معرض خطر جدي انقراض نسل قرار گيرند.

دانشمندان بر اين عقيده‌اند درحالي كه تغييرات جوي تأثيرات خاص خود را روي اين منطقه و ساير مناطقي از اين دست در سراسر جهان مي‌گذارند، اقدامات مستقيم انساني نيز بر تشديد بحران موجود خواهد افزود.

بررسي‌ها نشان داده‌اند در اين منطقه از جهان و مناطق اطراف درحدود يكصد سد كوچك و بزرگ در حال ساخت است كه اين روند مي‌تواند بر تأثيرگذاري بيشتر تغييرات جوي بر محيط‌زيست اين گونه‌ها دامن زند. اين براي نخستين‌بار نيست كه اقدامات مستقيم بشري در كنار تغييرات جوي كه خود عمدتا در نتيجه همين اقدامات مستقيم شكل مي‌گيرند، محيط زيست و تنوع گونه‌هاي جانوري را در معرض خطر جدي قرار مي‌دهد و البته پيش‌بيني مي‌شود آخرين بار نيز نخواهد بود. با اين حال درخصوص گونه‌هاي تازه شناسايي شده اين نگراني نيز مطرح مي‌شود كه خيلي زودتر از آنچه تصور مي‌شود، به جمع گونه‌هاي منقرض شده پيوسته و در خوشبينانه‌ترين حالت، تك نمونه‌هايي از آنها را در مناطق حفاظت شده شاهد باشيم.


كوچك‌ترين آهوي جهان:

اين آهو در سال 1999 در مناطق شمالي برمه (ميانمار) شناسايي شده است و به عقيده دانشمندان كوچك‌ترين گونه آهوي شناخته شده در جهان به شمار مي‌آيد. اين حيوان تنها كمي بيشتر از 70 سانتي‌متر ارتفاع و در حدود 11 كيلوگرم نيز وزن دارد. دانشمندان ابتدا بر اين باور بودند كه اين حيوان بچه آهويي از گونه‌هاي شناسايي شده در گذشته است، اما بررسي‌هايDNA نشان داد كه اين آهو از گونه‌اي تازه شناخته شده است.

قورباغه پرنده: اين گونه جديد از قورباغه‌ها به رنگ سبز روشن بوده و با پاهايي قرمزرنگ، جلوه‌اي خاص در طبيعت منطقه هيمالايا دارد. اين حيوان با استفاده از پاهاي دراز خود مي‌تواند به راحتي در هوا پرواز كرده و همچون يك گلايدر مسافت طولاني را در هوا سپري كند.

گونه‌اي جديد از عقرب: اين جانور ازجمله گونه‌هاي جديدي است كه در سال 2004 و در پارك ملي چيتوان نپال شناسايي شد. اين نخستين گونه عقربي است كه در اين كشور شناسايي شده است و تنها كمي بيش از 5/7 سانتي‌متر طول دارد. كاسه سنگي پشت اين عقرب صاف و صيقلي است.

گونه‌اي خاص از شقايق‌ها: اين گياه گونه‌اي جديد و نشناخته از شقايق است كه در سال 2006 در منطقه هيمالايا شناسايي شد. محققاني كه اين گياه را شناسايي كرده‌اند از گستردگي خيره‌كننده آنها در مناطق وسيعي از شرق هيمالايا خبر داده‌اند.

در اين منطقه مرموز از جهان طي 10 سلال گذشته به طور متوسط هر‌ساله 24 گونه گياهي جديد شناسايي شده است.

مار گرگي: اين گونه جديد از مارها در مناطق پست جنگلي آسام هند شناسايي شده است. اين مار به رنگ سياه بوده و روي آن نوارهاي سفيدرنگي جلب توجه مي‌كند. طول اين مار به زحمت به نيم متر مي‌رسد.

emily آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
پاسخ

برچسب ها
هیمالیا, گردشگری, طبیعت, طبیعت و توریسم, طبیعت گردی, طبیعت ایران


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code هست فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است

انتخاب سریع یک انجمن

War Dreams    Super Perfect Body    Scary Nature    Lovers School    Winner Trick    Hi Psychology    Lose Addiction    Survival Acts    The East Travel    Near Future Tech    How Cook Food    Wonderful Search    Discommend

Book Forever    Electronic 1    Science Doors    The Perfect Offers    Trip Roads    Travel Trip Time    Best Games Of    Shop Instrument    Allowedly


All times are GMT. The time now is 12:55 PM.


کپی رایت © 1388 . کلیه حقوق برای وبگاه حرف روز محفوظ است